Naised said kokku ja asusid kurke tegema. Järgnevalt jagame õpetuse, kuidas teha marineeritud kurke ning vürtsikat rootsi kurgisalatit:
|
Kõigepealt tuleb korjata kurgid; kõige parem on korjata kurke varahommikul;
kui vaja säilitada, siis laota kurgid maapinnale varjulisse kohta |
|
tore, kui sul aiamaal kasvab väärtuslikku mädarõika juurikat.
Mine labidaga kallale ja proovi kätte saada just peenemaid juuri
|
puhasta juured mullast ja lõika paraja suurusega tükkideks ning pane likku |
|
|
till võta koos õisikute ja vartega, kuivanud osad eemalda |
|
Korja puhtad mustsõstra lehed |
|
Palli talu koer Palli, igatsev pealtvaataja |
|
pese kurgid korralikult puhta veega |
|
pese ja puhasta mädarõikajuured |
|
puhasta küüslauguküüned |
|
suuremad küüned lõika pooleks, väiksed lähevad tervelt purki |
|
ettevalmistused tehtud,
alustame ROOTSI KURGISALATI tegemisega;
koori kurgid |
|
seda tööd on hea seltsis teha |
|
lõigu kurgid viiludeks (u 3 mm) |
|
pane pangi (pesukaussi vms anumasse, hea kui oleks emailnõu) põhja mustsõstralehed, till koos õisikutega, mädarõigas, |
|
vala puhastatud ja viilutatud kurk juurde |
|
kata kurgid kihiga, milles mustsõstralehed, till ja mädarõigas |
|
sega kokku kate, mis läheb peale: kui sul on 2 kg kurki, siis võta
- 600g suhkrut
- 130g soola |
|
- 100g 30% äädikat ja 1 tl külma vett
- sega kõik segi (soovitavalt väljas, sest haiseb jubedalt!) |
|
nüüd vala kate pangi peale, mätsi kõik kinni |
|
pese üks kolmeline puhtaks |
|
lase vett täis |
|
pane taldrik alla ja vajutusse
see jääb seisma 24 tunniks.
Seejärel pane kurgiviilakad puhastesse purkidesse ja kaas peale.
Ei mingit kuumutamist!
Tulemus on vürtsikas, krõmps ning hea lihakõrvane talveks!
I variant kurkide marineerimiseks: |
|
puhastesse purkidesse laduda mustsõstralehed, till, mädarõigast |
|
küüslauguküüned |
|
nüüd lao beebikurgid purkidesse |
|
ja nüüd marinaad: 1 liitri vee kohta pane keevasse vette 3 spl suhkrut ja 1 spl soola |
|
lülita pliit välja, lisa 2 spl äädikat;
nüüd asu maitsma, kui soovid - lisa veel nii soola, suhkrut kui äädikat |
|
vala marinaad kurkide peale |
|
keera kaas peale ja pane purgid kohe kasuka alla, ongi korras.
Lase vähemalt 24 tundi tekkide all seista
II variant (soovitame suuremate kurkide marineerimiseks) |
|
valmista ette marinaad ja puhtad purgid;
pane kurgid potti marinaadi sisse |
|
jälgi värvi muutumist. Juuresolevalt pildilt on näha,
kuidas ....ja siis topi need kurgid purki nii kiiresti kui saad; marinaad peale, |
|
siis kaas peale ja kasuka alla |
|
siis hoia kaisus ja armasta neid :-D |
|
mida teha ülejääkidega? - viiludeks, tükkideks ja purki ning mainaad peale
ning jälle kasuka alla.
Head tegemist! |
|
Toetab Võnnu naiste õpiringe |