Naised said kokku ja asusid kurke tegema. Järgnevalt jagame õpetuse, kuidas teha marineeritud kurke ning vürtsikat rootsi kurgisalatit:
 |
Kõigepealt tuleb korjata kurgid; kõige parem on korjata kurke varahommikul;
kui vaja säilitada, siis laota kurgid maapinnale varjulisse kohta |
 |
tore, kui sul aiamaal kasvab väärtuslikku mädarõika juurikat.
Mine labidaga kallale ja proovi kätte saada just peenemaid juuri

 |
puhasta juured mullast ja lõika paraja suurusega tükkideks ning pane likku |
|
 |
till võta koos õisikute ja vartega, kuivanud osad eemalda |
 |
Korja puhtad mustsõstra lehed |
 |
Palli talu koer Palli, igatsev pealtvaataja |
 |
pese kurgid korralikult puhta veega |
 |
pese ja puhasta mädarõikajuured |
 |
puhasta küüslauguküüned |
 |
suuremad küüned lõika pooleks, väiksed lähevad tervelt purki |
 |
ettevalmistused tehtud,
alustame ROOTSI KURGISALATI tegemisega;
koori kurgid |
 |
seda tööd on hea seltsis teha |
 |
lõigu kurgid viiludeks (u 3 mm) |
 |
pane pangi (pesukaussi vms anumasse, hea kui oleks emailnõu) põhja mustsõstralehed, till koos õisikutega, mädarõigas, |
 |
vala puhastatud ja viilutatud kurk juurde |
 |
kata kurgid kihiga, milles mustsõstralehed, till ja mädarõigas |
 |
sega kokku kate, mis läheb peale: kui sul on 2 kg kurki, siis võta
- 600g suhkrut
- 130g soola |
 |
- 100g 30% äädikat ja 1 tl külma vett
- sega kõik segi (soovitavalt väljas, sest haiseb jubedalt!) |
 |
nüüd vala kate pangi peale, mätsi kõik kinni |
 |
pese üks kolmeline puhtaks |
 |
lase vett täis |
 |
pane taldrik alla ja vajutusse
see jääb seisma 24 tunniks.
Seejärel pane kurgiviilakad puhastesse purkidesse ja kaas peale.
Ei mingit kuumutamist!
Tulemus on vürtsikas, krõmps ning hea lihakõrvane talveks!
I variant kurkide marineerimiseks: |
 |
puhastesse purkidesse laduda mustsõstralehed, till, mädarõigast |
 |
küüslauguküüned |
 |
nüüd lao beebikurgid purkidesse |
 |
ja nüüd marinaad: 1 liitri vee kohta pane keevasse vette 3 spl suhkrut ja 1 spl soola |
 |
lülita pliit välja, lisa 2 spl äädikat;
nüüd asu maitsma, kui soovid - lisa veel nii soola, suhkrut kui äädikat |
 |
vala marinaad kurkide peale |
 |
keera kaas peale ja pane purgid kohe kasuka alla, ongi korras.
Lase vähemalt 24 tundi tekkide all seista
II variant (soovitame suuremate kurkide marineerimiseks) |
 |
valmista ette marinaad ja puhtad purgid;
pane kurgid potti marinaadi sisse |
 |
jälgi värvi muutumist. Juuresolevalt pildilt on näha,
kuidas ....ja siis topi need kurgid purki nii kiiresti kui saad; marinaad peale, |
 |
siis kaas peale ja kasuka alla |
 |
siis hoia kaisus ja armasta neid :-D |
 |
mida teha ülejääkidega? - viiludeks, tükkideks ja purki ning mainaad peale
ning jälle kasuka alla.
Head tegemist! |
 |
Toetab Võnnu naiste õpiringe |